divendres, 9 d’octubre del 2015

9 d’octubre, dia del Poble Valencià. Parlem del finançament i el deute històric?

Parlem del finançament i el deute històric?
9 d´Octubre dia del Poble Valencià

El 9 d’octubre celebrem el dia del poble valencià, dia festiu on commemorem l’entrada del Rei Jaume I a la ciutat de València l’any 1238. Eixa data es pot considerar el naixement nostre com a nacionalitat històrica amb personalitat pròpia, i l’inici del nostre autogovern amb la fundació del Regne de València. És per això que es tracta també d’una festivitat de reivindicació per al municipalisme valencià.

El transcurs dels anys ha suposat la consolidació dels ajuntaments com a l'element vertebrador d'una societat cada vegada més conscient de les problemàtiques i necessitats reals dels seus veïns i veïnes, ja que els municipis són l’administració més propera a la ciutadania.


La fita històrica de l’arribada d’en Jaume I a les terres de la nostra comarca i del nostre terme municipal perviuen hui dia gràcies a les seues escriptures i al patrimoni arqueològic que encara trobem. Les Cròniques del mateix Jaume I descriuen anècdotes sobre “sarracens de Paterna” o “viles i castells de Bétera”, que ocorregueren molt a prop i que quasi les podem sentir com a pròpies. En este sentit, cal no oblidar que els santantonians i les santantonianes també som poble valencià.

El 9 d'octubre és una data festiva de commemoració de tots els valencians, és un dia festiu que on se celebren diferents actes festius en tots els municipis. Enguany, en el nostre poble estan previstos diferents festejos organitzats per l'Ajuntament en col·laboració amb la Associació cultural @teneo que se celebrarà en la plaça de l'Ajuntament. Al matí: cercavila dolçaina i tabalet, rondalla (ateneu Betera) joc de pilota i a la vesprada concursos i jocs infantils.

GuanyemSAB hem volgut sumar-nos a aquesta celebració i organitzem una “paella” publica al mitjà dia en aqueix dia, en el recinte de camp de bàsquet (arrere del mercat del poble) a la qual aquesta convidat tot veí que volga acudir prèvia comunicació via correu electrònic o la comunicació a qualsevol del nostre regidors.

El 9 d´Octubre també és una data reivindicativa. I enguany se celebra desprès d'unes eleccions que han donat la volta als governs del PP en tota la Comunitat. Nou govern que ha posat el problema de l'injust finançament que patim els valencians com a eix de la política en la relació amb l'estat espanyol. Per tant La reivindicació d'un finançament just serà el estandarte de la tradicional manifestació del 9 d'octubre que es celebra per la vespra a València a la qual et convidem a sumar-te.

Feliç 9 d’octubre

Som la primera autonomia en deute per càpita i amb un PIB un 12% inferior a la mitjana espanyola, i l’estat no compensa esta situació


Vivim en un estat descentralitzat on moltes de les principals competències són assumides per les comunitats autònomes. Per tant, desenvolupar un bon autogovern i un alt nivell d’autonomia –també fiscal i financera- son fonamentals per a garantir uns serveis públics de qualitat en matèries com ara bé l’educació, la sanitat, la cultura, les polítiques inclusives, la justícia,...

Al 2015 ens trobem, per tant, en una situació on s’ha estat acumulant un deute històric de 13.449 milions d’euros i deute creixent que ja arriba als 40.000 milions. Per una altra banda, les inversions territorialitzades mai arriben al 11% que ens pertocaria per población. L’estat hauria de reconéixer este deute històric i com a principal creditor deuria cancel·lar alguns dels deutes contrets del Fons de Liquiditat Autonòmica.

Tant de bo ens equivoquem, però molt ens temem que ningú no voldrà obrir este debat del finançament i el deute històric abans de les eleccions generals. Encara no és massa tard, però cal una solució ràpida.

Amb la reforma de l’estatut valencià aprovada este setembre al Congrés, s’obri l’esperança de revertir este greuge històric. Encara queda molt per fer. No volem que el poble valencià en siga un de segona i per això este 9 d’octubre cal eixir a reclamar el que ens pertoca, ni més ni menys.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Danos tu opinión. Evita hacerlo como Anónimo y pon tu nombre. Pero conserva las mínimas reglas de respeto y educación. Informaciones que afecten a la intimidad de las personas serán retenidas y/o retiradas. Plataforma no se hace responsable de las opiniones emitidas.
Gracias por colaborar y participar.