dilluns, 7 d’octubre del 2013

zONa jOveN: Nosaltres, els valencians


El jovent també té consciéncia del 9 d'Octubre
Nosaltres, els valencians
El 9 d'octubre de 1238 Jaume I el Conqueridor va prendre la ciutat de València, sota domini musulmà des de l'any 714. L'expansió de la Corona d'Aragó havia de seguir cap al sud, però la conquesta de València suposà un moment crucial en la fundació d'un nou regne, del qual València seria cap i casal.
Per això, la data de l'entrada de Jaume I es convertí ràpidament en una referència, sobretot a partir del primer centenari, l'any 1338. Des d'aleshores, esta festa s'ha celebrat de manera quasi ininterrompuda, a pesar dels canvis socials i polítics que s'han produït al llarg dels segles. L'any 1982, amb la signatura de l'Estatut d'Autonomia, el Nous d'Octubre es va establir com a diada dels valencians.
Al mateix temps, els valencians també celebrem "La mocaorà", regalant "amor dins d'un mocaor" a aquelles persones a les que estimem. Conta la llegenda que els massapans representen els fruits amb què les valencianes obsequiaren el rei En Jaume i la seua dóna Na Violant el dia de l'entrada a València. Així, el dia de Sant Donís, 
regalem fruites de massapà a aquelles persones a les que estimem.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Danos tu opinión. Evita hacerlo como Anónimo y pon tu nombre. Pero conserva las mínimas reglas de respeto y educación. Informaciones que afecten a la intimidad de las personas serán retenidas y/o retiradas. Plataforma no se hace responsable de las opiniones emitidas.
Gracias por colaborar y participar.